Piia Lindholm, Helsinki
Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Olen Piia Lindholm. Työskentelen nuoriso-ohjaajana Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Fallkullan kotieläintilalla.
Mikä on koulutustaustasi?
Olen ensimmäiseltä koulutukseltani mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyöhön suuntautunut lähihoitaja (1995). Sosionomiksi (AMK) olen valmistunut vuonna 2002. Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen 15 ov suoritin vuonna 2006.
Kerro hevosalan kokemuksestasi
Olen harrastanut hevosia 9-vuotiaasta asti, tuolloin kotini naapuriin muutti perhe, jolla oli ravihevosia ja perheen tyttärellä poni. Heidän luonaan sain opetella sekä ravihevosten hoitoa, että ratsastusta. Samoihin aikoihin aloitin myös tunnit ratsastuskoulussa. Oma poni minulla oli nuorena yhdeksän vuoden ajan.
Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Olen työskennellyt nuoriso-ohjaajana Fallkullan kotieläintilalla vuodesta 2004 lähtien. Fallkullan kotieläintila on Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluiden ylläpitämä nuorisotila, jossa on tehty eläinavusteista nuorisotyötä vuodesta 1989 alkaen. Suunnittelemme ja toteutamme toimintaa Helsingin kaupungin strategian pohjalta.
Toiminta on suunnattu 9-17-vuotialle nuorille ja se on pääsääntöisesti maksutonta.
Hevostoimintaa teemme erilaisten kurssien, kerhojen, yksilötyön, leirien sekä avoimen ohjatun toiminnan muodossa. Nuorilla on mahdollisuus opetella monipuolisesti hevosen hoitoa ja käsittelyä sekä päästä ohjatusti ratsastamaan ja ajamaan.
Nuorten ohjaamisen ja eläinten hoidon lisäksi työhön kuuluu myös erilaisten ryhmien opastamista (koululuokat, päiväkodit, aikuisryhmät), asiakaspalvelua (Fallkulla on suosittu perheiden retki- ja vierailukohde) sekä alueellisen nuorisotyön muita tehtäviä (mm. kouluyhteistyö, verkostotyö). Fallkulla tarjoaa myös vuosittain harjoittelupaikan useille eläintenhoitoalan sekä nuorisopuolen opiskelijoille sekä nuorille mahdollisuuden opetella työelämätaitoja (mm. TET, kesätyöt).
Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Fallkullan kotieläintila sijaitsee Tapanilassa Koillis-Helsingissä, Fallkullan kartanon entisillä mailla. Kaupunkiasutuksen keskellä on jäljellä pieni pala maaseutua navetoineen ja peltoineen.
Fallkullassa on nautoja, lampaita, vuohia, minisikoja, kanoja, ankkoja, kaneja sekä tällä hetkellä poneja. Fallkullassa pyritään säilyttämään alkuperäisiä suomalaisia rotuja, esim. Itä-Suomen karjaa, suomenvuohia ja maatiaiskanoja.
Ponit asuvat erillisissä talleissa ja muut eläimet navetassa. Navettarakennuksen yhteydessä on henkilökunnan toimisto- ja sosiaalitilat sekä nuorille hyvät kokoontumis- ja kerhotilat. Navetan eläimille on omat laitumet ja poneille kesälaitumien lisäksi hiekkatarhat.
Ratsastuskentän lisäksi käytössämme on lyhyitä rakennettuja ratsastus- ja ajoreittejä sekä polkuja peltojen reunoilla. Koska Fallkulla sijaitsee keskellä asutusta, reiteillä on paljon muitakin liikkujia.
Fallkullassa työskentelee seitsemän nuoriso-ohjaajaa sekä työnjohtaja.
Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja eläinavusteinen toiminta yleensäkin on mielestäni erinomainen tapa tehdä nuorisotyötä. Olen kiitollinen, että Helsingin kaupunki näkee tärkeäksi mahdollistaa pääkaupunkiseudun lapsille ja nuorille mahdollisuuden eläinharrastukseen, perheen varallisuudesta riippumatta.
Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Fallkullan kotieläintilan toiminnassa näkyy mielestäni erityisellä tavalla yhteisöllisyys; nuorista, eläimistä, henkilökunnasta, harjoittelijoista, vierailijoista ja alueen asukkaista muodostuu ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa jokainen on omalta osaltaan luomassa ”Fallkullan henkeä”.
Fallkullan kotieläintilan elämää voitte seurata instagramissa @fallkullaofficial
PS. Kuvassa harjoittelemme Fallkullan Make –ponin kanssa ratsujousiammuntaa
25.1.21