Mira Huhta, Vaasa
Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Olen Mira Huhta ja asun Vaasassa. Yritykseni Hevostoiminta Laukki Oy on pieni yksityinen sosiaalipalveluyritys, ja palveluihimme kuuluu mm. Kelan NUOTTI-valmennus, sosiaalinen kuntoutus lapsille ja nuorille sekä tyky-tapahtumat. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on tärkeä työvälineemme, ja toimimme ihanalla maalaistallilla Sulvalla Vaasan lähellä. Siellä käytössämme on yhteistyökumppanina toimivan ratsastuskoulun hevoset ja ponit sekä oma Mörkö-hevoseni.
Mikä on koulutustaustasi?
Olen koulutukseltani sosionomi (AMK). Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen suoritin Ypäjällä vuonna 2011. Lisäksi olen opiskellut ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi 2017 ja kehitän osaamistani jatkuvasti erilaisten täydennyskoulutusten avulla. Yritykseni Hevostoiminta Laukki on toiminut vuoden 2014 alusta alkaen.
Kerro hevosalan kokemuksestasi.
Hevosurani alku on melko perinteinen: hevoset veivät sydämeni heti siitä hetkestä lähtien, kun kahdeksanvuotiaana pääsin ensimmäistä kertaa ratsastamaan. Noin 30 vuotta kestäneen hevostelu-urani aikana minulla on ollut harrastuskumppaneina vuokrahevosia laidasta laitaan. Elämäni hevosia ovat olleet mm. persoonalliset mustat ruunat Woodhill´s Elmer ja Storm Prinsen. Reilu kymmenen vuotta sitten kiinnostuin klassisesta ratsastuksesta Nina Lindqvistin valmennusten kautta, ja sen jälkeen olen ammentanut akateemisen ratsastustaiteen oppeja mm. ruotsalaiselta Katrin Wallbergilta ja nykyään Katarina Kjellmanilta. Erityisesti suomenhevoset ovat lähellä sydäntäni monipuolisuutensa ja mutkattoman luonteensa takia. Kesällä 2020 koitti kauan odotettu hetki, kun ostin ensimmäisen ihan oman hevosen. Mörkö on nuori Welsh cob-ruuna, joka on minulle paitsi tärkeä ystävä ja harrastuskumppani, myös työkaveri hevosavusteisessa kuntoutustyössä.
Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Työskentelin aiemmin kuraattorina ammattioppilaitoksessa ja tuolloin käytin hevostoimintaa pienimuotoisesti opiskelijahuoltotyön yhtenä välineenä. Tuolloin tallitoiminta tapahtui pienissä ryhmissä noin 5-10 kerran jaksoina ja useimmiten tavoitteena oli mm. asiakkaiden sosiaalisten taitojen tai mielialan kohentuminen.
Nykyään Hevostoiminta Laukissa tarjoamme sosiaalisen kuntoutuksen palveluja erityisesti lapsille ja nuorille. Useimmiten asiakkaat ohjautuvat toimintaamme sosiaalitoimen kautta tai Kelan kustantamaan NUOTTI-valmennukseen. Lisäksi autamme työyhteisöjä syventämään vuorovaikutustaitoja ja työssä jaksamista erityisten tykytalli-tapahtumien avulla.
Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Toimintaympäristöni on idyllinen maalaistalli Stall Långvik Sulvalla. Tallilla toimii pienimuotoinen ratsastuskoulu, jonka hevoset toimivat myös minun työkavereinani sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa. Långvikin talliympäristö ja toimintaideologia sopivat toimintaani erittäin hyvin. Yhdessä tallin innostuneen ja asiantuntevan omistajapariskunnan kanssa ideoimme jatkuvasti toiminnan kehittämistä.
Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Hevonen on ylivertainen tunnetaitojen ja läsnäolon opettaja. Hevosten kanssa nykyhetkeen keskittyminen ja arkimurheista irrottautuminen tapahtuu monesti kuin itsestään. Ammattitaitoisen ohjaajan tehtävä on mahdollistaa asiakkaan ja hevosen kohtaaminen, joka on hedelmällinen lähtökohta monenlaisten asioiden käsittelylle. Talliyhteisössä tarjoutuu paljon mahdollisuuksia myös sosiaalisten taitojen harjoitteluun.
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta antaa osallistujille mahdollisuuden toimia monissa erilaisissa rooleissa. Tallilla nuori voi esimerkiksi olla hoivaajan roolissa, välillä taas tarvitsee toisten apua ja välillä hän on aktiivisena toimijana, joka selviää vaativistakin tilanteista. Ilo ja onnistumisen kokemukset sekä toisaalta myös pettymysten turvallinen kohtaaminen ovat vahvasti osa hevostoimintaa.
Useimmat asiakkaamme kertovat saaneensa toiminnasta elämäänsä etenkin iloa, itseluottamusta ja rohkeutta.
Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tervetuloa tutustumaan toimintaani kotisivuillani www.laukki.fi ja Facebookissa www.facebook.com/hevostoimintalaukki & Instagramissa (hevostoiminta_laukki)
Mottosi:
"No hour of life is wasted that is spent in the saddle."
- Winston Churchill
22.1.2021