Heidi Kotilainen ja
Maija Lipponen, Sotkamo
Ketä olette ja missä harjoitatte toimintaanne?
Olemme Heidi ja Maija, ystävykset lapsuuden hevostallilta. Toimimme yhdistyksessä Ristinkantajat ry, jossa teemme sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Ristinkantajat on yhdistys, joka edistää hyvinvointia ja lisää sosiaalista osallisuutta green caren keinoin. Yhdistyksen toimipaikka on Luontohyvinvointikeskus Tyynelä.
Mikä on koulutustaustanne?
Heidi on koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja kirkon nuorisotyönohjaaja sekä hevospainotteinen luonto-ohjaaja. Lisäksi Heidi on HeLMi®- ohjaaja (hevosavusteinen mindfulness) ja käynyt erilaisia täydennyskoulutuksia kuten Green Care perusteet valmennus (5 op) ja Terveysmetsäopaskoulutus. Maija on diplomi-insinööri ja matemaattisten aineiden opettaja. Maija on opiskellut Green Carea korkea-asteella (40 op) ja tekee tutkijan työtä aiheeseen liittyen. Me molemmat olemme suorittaneet sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen 25 op Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2013.
Kerro hevosalan kokemuksestasi
Heidi: Pääsin kierrokselle talutusratsastukseen raveissa, muistelen olleeni alle kouluikäinen. Sillä tiellä ollaan. Nuorena haaveeni oli menestyä kouluratsastuskisoissa. Aikuisena hevosten tullessa uudelleen elämääni, olen enemmän nauttinut yhdessä tekemisestä hevosen kanssa. Haaveeni omasta suomenhevosesta on ollut totta muutaman vuoden. Nyt suomenhevonen Siru onkin iso osa perheeni hyvinvoinnissa. Ajamme reellä ja kärryillä, ratsastamme tai lenkkeilemme yhdessä Sirun kanssa. Oma keho saa huoltoa joogassa ja opin uutta ratsastuksesta ohjatuilla tunneilla, samalla yhteistyö hevosen kanssa syvenee. Unelmani tehdä nuorisotyötä hevosten avulla on ollut totta jo yli kymmenen vuotta. Luonto-ohjaajaopinnot antoivat minulle varmuutta toimia hevosten kanssa asiakastyössä.
Maija: Aloitin hevosharrastuksen ratsastuskoulussa lapsena ja harrastus on jatkunut aikuisuuteen saakka. Nyt perheelläni on kaksi hevosta ja pidämme omaa tallia. Ratsastuksen lajeista lähimpänä sydäntä on lännenratsastus ja kehitän istuntaani centered riding –tunneilla. Eniten minua kuitenkin kiinnostaa hevosen käyttö mahdollisimman monipuolisesti ja olenkin kouluttanut hevosillemme niin rekiajoa kuin agilityäkin. Etsin jatkuvasti lisää tietoa hevosen oppimisesta ja kestävästä käytöstä.
Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teette ja tarjoatte? Kenestä asiakaskuntanne koostuu, kenelle palvelujanne erityisesti tarjoatte?
Sosiaalipedagoginen viitekehys on meillä kaiken hevostoiminnan taustalla. Meillä on pieni kolmen hevosen yksityistalli pihapiirissä, jonka kaikki jäsenet ovat osa talliyhteisöä. Yhteisöllisyys, osallisuus ja luonto ovat toimintamme kulmakiviä. Meillä on viikottaista, vapaaehtoisten ohjaamaa tallitoimintaa sekä ammatillista sosiaalipedagogista hevostoimintaa sekä yksilöasiakkaille että ryhmille. Lapsille järjestämme harrasteeksi päiväleirejä ja kerhoja, ja lisäksi meillä on oma pienryhmä sosiaalisen tuen tarpeessa oleville lapsille. Aikuisille on oma talliryhmänsä, jossa painotetaan hyvinvointia ja arjessa jaksamisen tukemista. Nuorten osallisuutta lisäämme esimerkiksi järjestämällä heidän kanssaan erilaisia green care -teematapahtumia, jossa nuoret saavat suunnitella ja vaikuttaa. Lisäksi tarjoamme ryhmäytystä ja virkistystä perheille ja yhteisöille. Käytämme talliyhteisöä siis monipuolisesti ja tavoitteellisesti.
Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutatte?
Luontohyvinvointikeskus Tyynelä sijaitsee Sotkamossa Juholankylällä, jonne on kirkonkylältä matkaa viisi kilometriä. Hevostalli on rauhallisessa pihapiirissä, jota ympäröivät metsä ja pellot sekä hevosten laitumet. Käytössämme on aidattu hiekkakenttä. Tallilta pääsee suoraan pienelle hiekkatielle, joka vie vaaran yli järven rantaan. Vaaralla näkee usein metsäneläimiä ja talvella niiden jälkiä. Ympäröivä kaunis luonto luo ihanteelliset puitteet toiminnalle. Tallissamme on kolme hevosta ja yksi poni sekä tallikissa. Mukana tallilla on usein myös koiria.
Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta mielestänne tarjoaa?
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on yksi green caren eläinavusteisista toimintamuodoista. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tarjoaa vahvan pohjan yhteisöllisyydelle, josta nykyajassa moni kokee jäävänsä paitsi. Hevostoiminta tarjoaa luonnollista tekemistä, jossa kaikilla yhteisön jäsenillä on yhteinen päämäärä: hevosen hyvinvointi. Sen ympärille nivoutuu monenlaista toiminnallisuutta.
Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tutustu lisää toimintaamme nettisivulla ja Facebookissa!
22.1.2021